Iedere zondag verzamelt zich een twintigtal Afghaanse vrouwen in een apart lokaal van de Brede Bossche School Haren-Donk-Reit alwaar Nederlands wordt gedoceerd op verschillend niveau. Van beginnend lezen tot aan een heel acceptabel niveau zoals het schrijven van een scriptie voor een huisartsenopleiding,” zegt Willeke van Heumen, mede initiatiefneemster van het ABC Leer Mee taalproject”, dat twee jaar geleden van start ging.

“Het is bijna onvoorstelbaar dat een aantal van deze vrouwen enkele jaren terug nog gesluierd was en niet buiten kwam.Nu spreken ze een aardig woordje Nederlands, komen ze geregeld buiten de deur en hebben ze sociale contacten.”

Van Heumen kwam tot haar initiatief toen ze Afghaanse dames vaak bij elkaar aantrof in de Brede Bossche School, keuvelend en theedrinkend. “Daar kon je dus meer mee doen, dacht ik.

“En ik heb zelden zo’n leergierige leerlingen gezien. En zo gemotiveerd en dankbaar”.

‘Zelden zo’n leergierige en gemotiveerde leerlingen gezien.’ Najiba Said zit apart en krijgt les op een hoger niveau.

Ze wil gaan studeren en deze lessen zijn voor haar

“om te integreren en om de taal te spreken van het land waar je woont’, zegt de moeder van vier kinderen. De grote groep heeft in deze les steeds oog voor twee belangrijke aspecten in een zin. “Er moet een onderwerp in staan en een persoonsvorm,” aldus docente Jorien Koedam, die iedere zin in zinsdelen ontleedt.“Mijn zoon heel veel lief”,staat eensklaps op het bord. Er ontbreekt iets: ”Is!”, klinkt het uit enkele kelen en er wordt goedkeurend geknikt. “Mijn zoon is heel lief”, is tenslotte de juiste zin en niet :”Heel veel lief”, want dat kan niet. De dames oefenen enthousiast de nieuwe taal van elf tot twaalf. Daarna komen de kinderen binnen en wordt er gezellig thee gedronken met volop eigen gebakken koeken. Van Heumen wil de cursus uitbreiden, ook voor vrouwen uit andere landen. en niet vergeten: “ Er komen ook mannen naar de taalcursus, maar dat mogen er ook wel meer worden.

” bron: Brabant Dagblad, maandag 26 januari 2009, logboek door Erwtenman

BD 26-01-09Taalles Afghaanse V zondagmorgen kopie


Comments are closed.