15 Jaar ABC leer mee

Het is alweer 15 jaar geleden dat Marjohn van de Ven en Willeke van Heumen naar de notaris gingen om een stichting op te richten met als doel de Nederlandse taal voor eenieder toegankelijk te maken. Zij hadden heel goede ervaringen met hun methode ‘abcTaal en Taal in Stappen’ die zij toepasten bij leerlingen met taalproblemen in hun eigen praktijk. Die kans wilden zij ook aan Nederlanders met een migratieachtergrond geven en daarom startten zij destijds in hun vrije tijd met het aanbieden van gratis taallessen gebaseerd op die specifieke methode in ’s-Hertogenbosch. Inmiddels is het uitgegroeid tot de Stichting ABC leer mee, die met ondersteuning van subsidie van de gemeente en verschillende donaties deze maand officieel15 jaar bestaat. Uiteraard doen zij doen dat niet meer alleen en omdat zij een heel logische taalmethode gebruiken die gebaseerd is op het alfabet en spelling in letternamen, kunnen vrijwilligers heel eenvoudig aansluiten en helpen. ABC leer mee verzorgt inmiddels op 6 vaste locaties in ’s-Bosch aan jaarlijks zo’n 600 tot bijna 1000 deelnemers  gratis taalles en biedt daarnaast ook ondersteunende reken- en digitale basisvaardigheden. Het bestuur bestaat uit 5 personen, tevens staat er een fijne groep docent/remedial teachers klaar die voor de stichting werkt en een geweldig vrijwilligersteam van ongeveer 65 personen. Marjohn en Willeke willen dit 15-jarig jubileum niet ongemerkt voorbij laten. Ze vieren het gedurende een week met alle docenten, vrijwilligers en deelnemers.
Van 21 tot 26 mei a.s. zullen zij, de docenten en vrijwilligers op alle leslocaties feestelijke activiteiten verzorgen voor en samen met de deelnemers in de vorm van ‘gedichten plakken’. Als slotstuk organiseert ABC leer mee een pubquiz op zondag 26 mei.
Maar ook wordt er voor de vrijwilligers en docenten een aparte middag georganiseerd, zij krijgen eerst een rondleiding  in het Groot Tuighuis met aansluitend een borreltje en hapje in de stad.
De gratis taallessen zijn voor iedere inwoner van ’s-Hertogenbosch met een taalvraag toegankelijk en er zijn geen verplichtingen.
Loop ook gerust eens binnen als je het leuk vindt om mee te doen.
Zie voor lestijden en leslocaties www.abcleermee.nl

Comments are closed.