Wilt u ons helpen bij het geven van Nederlandse taallessen + ondersteunende reken- en digitale vaardigheden op een van onze leslocaties?

Op dit moment hebben wij diverse vrijwilligersvacatures.

Heeft u interesse, loop dan gerust eens binnen op een van onze leslocaties. U bent van harte welkom!

Wilt u meer informatie over vacatures, neemt u dan svp contact op met:

Marjohn van de Ven              073 6147162

Willeke van Heumen              073 6449889

 

Enkele vrijwilligers aan het woord:

Interviews vrijwilligers ABC Leer Mee – Portrettencampagne 2021

https://www.galant.nl/vrijwilligers/vrijwilligers-fotogalerij/

Sofie van Bladel

“Ik ben vrijwilliger bij ABC Leer Mee. Op dit moment wandel ik veel met Roos, zij komt uit Vietnam. Al wandelend geef ik haar Nederlandse les. Ik gebruik het cursusmateriaal van ABC Leer Mee. Soms hebben deelnemers zelf een hulpvraag en dan help ik hen daarbij. Ik werk fulltime en bij ABC kan ik zelf mijn vrijwilligerswerk indelen, dat vind ik wel prettig. De deelnemers zijn allemaal heel gemotiveerd en dat vind ik heel mooi. Je leert ook van elkaar en van elkaars cultuur. Iedere week hoor ik wel een bijzonder verhaal van deelnemers. Zo is elke week anders. Ik kan mijn steentje bijdragen, dat vind ik belangrijk.”

 

Mattie Daniels

Bij ABC Leer mee geeft Mattie taallessen aan wie dat maar wil, om zo het taalniveau op een hoger plan te brengen. Dat zijn vaak mensen die naar Nederland zijn gekomen voor werk, of met hun partner. Een enkele keer een vluchteling die in Nederland een nieuw leven start. Of EU-burgers die over de grens zijn gaan werken. De lessen starten op nul en worden langzaam opgebouwd.

Mattie was leraar basisonderwijs en het bloed kruipt… “Mensen iets leren is heel mooi. Als je ziet dat je met niets begint en er ontstaat toch wat…. Dat is heel mooi. Wat mij motiveert om dit vrijwilligerswerk te doen is de motiverende omgeving en natuurlijk de gemotiveerde mensen. Op woensdagochtend zit de Bieb vol met deelnemers (zoals we de studenten noemen) en hun begeleiders en wordt er overal op eigen niveau gewerkt.

Waar eerst mensen als muurbloempjes aan de kant blijven, merk je na verloop van tijd dat ze een gesprekje durven aangaan tijdens het gezamenlijk koffiedrinken. Dat zijn dingen die je blij maken. Daarom doe ik dit werk. Zo kan ik een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van anderen. Daar geniet ik van.”

 

Menno Bats

ABC Leer Mee is een fijne plek om te werken. Zij maken de Nederlandse taal voor iedereen toegankelijk.

Dat vindt ook Menno Bats, hij is vrijwilliger bij ABC Leer Mee. In het ‘gewone’ leven is hij als musicus actief bij de Koninklijke Luchtmacht. Een heel andere tak van sport; hij is slagwerker en paukenist. Maar nu door corona zijn werk bij de Luchtmacht al een jaar stilligt, begeleidt hij Boysie, een verstandelijk beperkte man uit Bonaire. Het is voor Menno dan ook een zinvolle bezigheid om samen via spel of een puzzel met taal bezig te zijn. Hij vindt het leuk om met de vrolijke Boysie te werken, het voelt als een mooie vorm van zingeving.

“Binnen ABC Leer Mee loopt alles op rolletjes; het is een geoliede vrijwilligersplek!”