Hier voel ik me thuis, mijn plek, mijn stad

Ik heb altijd moeite om iets te schrijven in het Nederlands, maar toch doe ik mijn best. Om mijn Nederlands te verbeteren ga ik schrijven over mijn nieuwe leven, in een nieuwe stad, in een nieuw land.

In december 2008 kwam ik voor de eerste keer in Nederland. In een keer waren er voor mij heel veel verschillen tussen mijn eigen land, mijn eigen taal, mijn cultuur en de manier van leven in Nederland. Als je bijvoorbeeld bij iemand op bezoek gaat, moet je eerst een afspraak maken, boodschappen doe je in een supermarkt, je moet op tijd op je werk komen, het eten is hier heel erg anders en mensen vertellen eerlijk hun mening. Het is duidelijk voor iedereen dat het nooit gemakkelijk is als je naar een ander land gaat verhuizen. In het begin had ik veel moeite om Nederlands te verstaan en om dingen te regelen. Sommige dingen zijn beter geworden, andere dingen zijn niet zo fijn als in India.

In Nederland zijn de huizen beter. Ook de binnenkant is beter, want er is direct koud en warm water en er is verwarming. Er kan ook niemand zonder sleutel binnenkomen. Nederland is ook heel schoon en niet zo druk als India. Er zijn goede sociale regelingen; als je ziek wordt krijg je gewoon salaris en je kan op vakantie gaan en ook salaris krijgen! Maar wat ik fijner vind in India is dat niet alles zo heel georganiseerd is. We betalen weinig of geen belasting. Als ik geen zin heb om te werken dan hoef ik niet te komen. Ik krijg dan gewoon geen geld. Soms is het fijn dat er zoveel geregeld is, maar soms is het fijner dat dingen flexibel zijn.

In het begin had ik nog geen baan en ging ik drie keer per week naar school voor de Nederlandse taalles. Mijn vriendin moest de hele week werken. Soms was het heel moeilijk voor mij om alleen thuis te blijven en dat was niet goed. Toen kwam er in 2010 een moment dat ik heel erg ongelukkig was met de hele situatie en dat ik terug ging naar mijn eigen land. Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog in Nederland zou gaan wonen. Maar in september 2012 ben ik toch terug gekomen om het opnieuw te proberen.

Ik ga nu een keer per week naar de taalles in de bibliotheek. Ook heb ik mijn inburgeringsdiploma behaald. Inmiddels werk ik fulltime. Mijn werk is niet erg interessant maar ik heb leuk contact met mijn collega’s, ik verdien geld, ik word steeds beter in het Nederlands en ben gewoon lekker bezig. Ook het wonen in Den Bosch vind ik steeds leuker. Wij wonen dicht bij het centrum; dus gaan wij regelmatig een biertje drinken in de stad, of ik ga met mijn schoonvader naar de film. In de zomer bbq ik met vrienden aan de Zuiderplas of ga met allen naar de openluchtopera, vier Koninginnedag en Carnaval. Ik voel mij steeds beter thuis en op mijn plek in Den Bosch.

Ik ben heel erg gelukkig dat ik in Nederland een nieuwe familie heb gevonden, de familie van mijn vriendin; haar ouders, oma, zus, haar man met drie kinderen. Ik ben heel dankbaar voor de mensen die ik hier ken. Zij zorgen ervoor dat ik me hier altijd welkom voel en me thuis voel.

Toch mis ik soms heel erg India, mijn familie en mijn vorige baan. Dan ga ik skypen, Indiaas koken en leuke dingen doen. Ook probeer ik een keer per jaar op familiebezoek in India te gaan.

In de toekomst ga ik proberen een betere baan te vinden. Een baan als verkoper, het liefst in het toerisme want daar ben ik goed in en dat vind ik heel erg leuk. Ook wil ik meer mensen ontmoeten en proberen vrienden te maken. Ik heb mij aangemeld voor vrijwilligerswerk bij het W2 poppodium en ik wil in het voorjaar cricket gaan spelen bij MOP in Vught.

Dit is mijn nieuwe leven in een nieuwe stad, mijn nieuwe plek, mijn nieuwe thuis.

 

_DSC6198