Schermafbeelding 2015-09-09 om 14.51.39

Asielzoekers leren Nederlands, maar ai, die ui en die eu
A, b, c. Honderdtwintig vluchtelingen dreunen donderdagmiddag het alfabet op. “Dit is ons alfabet, en hier kunnen we alles mee schrijven,” legt docente Willeke van Heumen uit. Het is de eerste taalles voor vluchtelingen in de noodopvang in het Autotron in Rosmalen, aangeboden door het Rode Kruis. Tot en met het einde van de les vragen vluchtelingen of ze nog kunnen deelnemen.

Er is dan ook een grote innerlijke ‘drive’ bij veel van de asielzoekers om de taal machtig te worden, vertelt dochter Marlies van Heumen. “Ik geef al een paar weken les aan vier asielzoekers in de bieb in Rosmalen. Deze mensen hebben zelf op internet gezocht waar ze les konden krijgen. Ze lopen wekelijks een uur heen en weer om lessen te volgen. Dat laat wel zien hoe graag ze dit willen.”

En waarom de vluchtelingen dan zo graag Nederlands willen spreken? Aimen Nissaneh was voorheen docent Engels in Syrië. Hij was al begonnen woordjes Nederlands te leren. “Via YouTube ben ik op zoek gegaan. Ik wil hier graag in contact komen met mensen. Daarnaast is het leuk een nieuwe taal te leren. Al is het Nederlands wel moeilijk.”

Lezen en schrijven

Hans Nollen, vrijwilliger bij ABC Leer Mee, ziet dat vaker. “De W en de U kunnen veel allochtonen niet uitspreken. Ook de ui- en eu-klank zijn moeilijk aan te leren.” Gisteren gaf Nollen les aan een groep Eritreeërs. “Ze waren heel nieuwsgierig, maar ik vraag me af of er wat blijft hangen.” ABC Leer Mee is een methode ontwikkeld voor allochtonen en dyslectici, die focust op klank. Van Heumen: “Na drie lessen kunnen asielzoekers een woordje Nederlands. Na een half jaar kan een deel van hen lezen en schrijven.”

Buiten contact maken met de buitenwereld dienen de lessen nog een doel, vertelt Mark Sparrebond van Vluchtelingenwerk. “De meeste vluchtelingen zijn puur uit lijfsbehoud gevlucht. Ze hebben een lange reis achter de rug. Als ze hier tot rust komen, beseffen ze dat ze zelf hier zitten, terwijl hun gezin nog thuis is. Taalles zorgt ervoor dat mensen ook even aan iets anders denken dan de zorgen over het thuisfront.”

Voor nieuws en achtergronden bd.nl/vluchtelingen

DOOR BART GOTINK


Comments are closed.