Hoe overleef ik de bi-cultuur

De meningsuiting van zanger Gorden tegen de Chinese deelnemer in “Holland Got Talent” legt verband met mij :”hoe bejegen ik die bi-cultuur”. Elk land heeft zijn eigen cultuur. Iedere cultuur heeft zijn eigen tradities en zijn eigen bijzonderheden. Dit incident herinnerde me aan vroeger.

Mijn man vroeg me mee naar Nederland te gaan. Ik zocht de plek waar Nederland lag in de wereldatlas. De geografische positie van Nederland was een klein puntje op de landkaart. Het was zo klein als een provincie van mijn land. Dit was mijn eerste kennismaking met Nederland. Maar waarom noemde men het land “Nederland”? Ik vroeg het mezelf af. Er stond een gezegde over in een boek wat ik heb gelezen : ”God schiep de landen behalve Nederland, want dat is door de Nederlanders zelf gemaakt.” Het land imponeerde me. Vol verwachting en nieuwsgierig kwam ik aan in Nederland. Maar:

Hoe moest ik omgaan met die nieuwe bevolking?

Wat waren er de normen en de gewoontes?

Wat was mijn eigen waarde in het nieuwe land?

Deze onzekerheden maakte van mij een nieuwe immigrant. Ik ben geboren in China, groeide op in China en ik volgde een opleiding in China. Ik hechtte me aan de cultuur van mijn land. Maar toen immigreerde ik naar Nederland. Aanvankelijk streden die twee culturen vaak in mijn dagelijkse leven. En soms liep ik op straat, dan renden er een paar kinderen naar mij en ze riepen :”Hallo, mevrouw kroepoek, babi pangang.” Daar voelde ik, dat ze met ons chinezen, die in de horeca sector werkten, spotten. Ik vond het echt vervelend, daarom zwoegde ik op de inburgeringscursus. Ik was steeds bezig hoe om te gaan met de Nederlands samenleving. Naarmate de Chinese positie in de wereld gestegen is, waren mensen in de ban om chinees te leren. Als iemand mij nu tegenkomt zegt die persoon :”ni hao”. Dan besef ik meteen dat het een groet is.

Hoe overleef ik de bi-cultuur? Volgens mij moet ik streven naar de nieuwe cultuur en de cultuur van mijn moederland vasthouden. Dus: van andermans sterke punten leren om je eigen tekortkomingen te verbeteren. In ons dagelijkse leven is er meer begrip, respect en liefde tussen autochtonen en allochtonen, dan maken we zeker een harmonieuze samenleving maatschappij.

Dus Gordon, bestel jij nu maar gewoon aardappels, groenten en vlees, dan is het voor mij tenminste duidelijk dat jij een echte Nederlander bent!

Meijuan Yu