Deze plek ….. Mijn hart

 

Elke jaar in de zomer ga ik met mijn familie op vakantie. We gaan altijd naar de zelfde plek. We logeren daar een paar weken.

Waarom gaan we daar naar toe? Toen ik klein was woonde daar mijn oma. Maar in 1999 is mijn oma overleden. Maar toch gaan we elk jaar terug. Mijn oma is daar niet meer. Naast een prachtig meer huren we een paar zomerhuisjes. Dit meer heet Gylis en het is erg diep, 23 m.

Als je wakker wordt hoor je de bomen ruizen. Pak je handdoek en ga met blote voeten naar het meer. Het water is koud. Maar ik vind het zo lekker als ik daar ben. Gylis ligt in een Nationale geografisch park. Dit water van het meer is erg schoon. Je kunt een paar meter diep de vissen zien zwemmen. Ik vind het daar leuk om niks te doen. Alleen lekker liggen op de houten brug bij het meer en lekker van het zonnetje genieten. Ik vind het soms ook leuk om naar de lucht naar de wolken te kijken. Er zijn: pluimwolken en ook donswolken. In Litouwen zijn de mooiste wolken van de wereld.

Ik mis het hele jaar deze plek, want het zit in mijn hart.

Maar daar is niet alleen het prachtige meer, ook wandelen we in de avond. Dan gaan we naar de stad Tytuvėnai. Als we wandelen vertelt mijn moeder waar vroeger iets stond en nu niet meer of er staat iets nieuws. Als we wandelen komen we soms een paar kennissen van mijn moeder of mijn oma tegen. Soms staan we daar een hele tijd te praten over hoe het vroeger was en nu. Ons verleden is altijd bij ons.

In het stadscentrum is een mooie kerk in barokstijl. Deze kerk heet XVII-XVIII a. Zij is met een klooster verbonden. Er is ook een historisch museum.

En ook een gymnasium waar mijn moeder heeft gestudeerd. Mijn moeder heeft daar 11 jaar gestudeerd en daarna ging zij naar Klaipėda om MBO te studeren.

In het stadscentrum staan ook de zelfde winkels als vroeger en soms werken daar nog een paar oude verkoopsters. Dat is erg grappig en leuk om opnieuw kennis te maken. En te zien hoe snel de jaren zijn gegaan.

Wat wil ik vertellen. Deze stad is niet zo groot, daarom staat alles dicht bij elkaar bijvoorbeeld: naast de kerk is het gymnasium, naast het gymnasium is het ziekenhuis en zijn de winkels. Tussen het ziekenhuis en het gymnasium is het kerkhof, daar ligt mijn hele overleden familie begraven. Niet ver is een mooi bos met naaldbomen.

Als ik daar ben in deze stad of bij dit meer dan voel ik dat ik thuis ben. Dan hoop ik dat we in de komende zomer daar weer naar toe gaan.

Jovita Ziliene – Milasiute