Schermafbeelding 2016-06-22 om 21.58.14uit de nieuwsbrief  “Netwerk tegen armoede”

Uit de praktijk: ABC leer mee

“Meedoen begint met taal”

 

Hulp vragen kan heel moeilijk zijn. Zeker als het gaat om iets heel ‘normaals’, zoals taal. Want iedereen kan toch schrijven en begrijpen wat hij leest? “Dat is een groot misverstand”, zegt Willeke van Heumen van ABC leer mee. “Bijna 16.000 Bosschenaren, oftewel 1 op de 9, zijn laaggeletterd. En daarvan is twee derde geboren en getogen in Nederland. Het is een groot probleem dat tegelijkertijd onzichtbaar is.”

Taboe op laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid wil niet zeggen dat je niet kunt lezen of schrijven. In Den Bosch zijn er veel functioneel analfabeten. Technisch gezien kunnen ze gewoon lezen en schrijven. Maar begrijpen wat er staat, dat is wel een probleem. “Dit kan problemen geven als je een brief ontvangt met een oproep voor een afspraak in het ziekenhuis. Of als je een landkaart of de klok moet lezen,” licht Willeke toe. “Het is heel moeilijk om dit toe te geven, want er wordt vaak om gelachen. Mensen durven dan niet om hulp te vragen omdat ze zich schamen. Ze kunnen het goed verbloemen. En dat geldt zeker niet alleen voor mensen met een lager niveau. Ook directeuren of mensen met een eigen zaak worstelen vaak dagelijks met de taal of hebben moeite met grammatica.”

Taalles van ABC leer mee

Mensen die niet kunnen lezen en schrijven leven langs de maatschappij, zegt Willekes collega Marjohn van de Ven. “Ze isoleren zich, hebben weinig eigenwaarde en kunnen zelfs in de bijstand komen door de taalbarrière. ABC leer mee kan hen helpen.” De stichting geeft gratis taalles aan alle inwoners (autochtonen en allochtonen) van ’s-Hertogenbosch die hulp willen bij het leren van de Nederlandse taal. Dat doet de stichting op 5 verschillende momenten op 5 verschillende locaties. “We krijgen hulp van ongeveer 60 vrijwilligers en steun van onder andere de gemeente en de Stichting Lezen en Schrijven. Hierdoor kunnen we ieder jaar tussen de 400 en 500 Bosschenaren helpen.”

“Ik ben veel zekerder nu”

Wim komt al een tijdje naar de taalles van ABC leer mee. Er is een wereld voor hem open gegaan. “Ik moest naar het UWV omdat ik ontslagen was. Daar vroeg ik of zij mij konden helpen met een scholing op taalgebied. Dat was best lastig, zo’n stap nemen. Maar het heeft me veel gebracht. Ik ben veel minder onzeker en afhankelijk. Het is leuk en gezellig. En ik kan nu zelfs mijn neefjes en nichtjes helpen,” vertelt hij trots. Willeke glundert. “Wij vinden het hartstikke fijn dat Wim er is. Onze beloning is dat we mensen vooruit zien gaan.”

De kracht van samenwerking

Aan de taallessen nemen allerlei mensen deel. Medewerkers van de Weener Groep mogen tijdens werktijd meedoen met de taalles. Er is een groep speciaal voor vrouwen, maar ook kinderen die net uit het buitenland komen hebben soms moeite om de aansluiting te vinden. Daarom heeft ABC leer mee contact met de scholen, die een signalerende rol kunnen hebben. “Want als ouders laaggeletterdheid niet als een probleem zien of zich schamen, dan heeft de school een belangrijke rol als verwijzer. Om de betreffende kinderen te helpen roepen wij de hulp van vrijwilligers in. We begeleiden de vrijwilligers en de leerkracht om de leerling weer lekker mee te laten doen in de klas op hun eigen niveau,” vertelt Marjohn. “In het basisonderwijs is er veel te halen. Het Netwerk tegen Armoede kan eraan bijdragen dat we elkaar beter weten te vinden. Zo hebben we in maart tijdens een bijeenkomst verteld wat we doen. Die samenwerking moeten we blijven zoeken, ook met het bedrijfsleven in Den Bosch. Zo willen we het taboe doorbreken.”

Drukte en goede sfeer

Deze ochtend is het gezellig druk bij de taalles op de Brede Bossche School Zuid. Er zijn wel 10 tafels bezet door vrijwilligers die met cursisten oefenen. De sfeer is goed. Naast af en toe een fronsend gezicht – de Nederlandse taal is nu eenmaal niet zo eenvoudig – zie ik ogen oplichten van trots. “Weer wat geleerd,” zegt Wim tevreden.

Meer weten over ABC leer mee? http://www.abcleermee.nl/


Comments are closed.